Jan Suijs begon al op jonge leeftijd met fotografie. Na de vakopleiding aan fotoacademie in Den Haag kwam hij in 1975 tijdens de gijzeling in het Indonesisch consulaat en de treinkaping bij Wijster in de fotojournalistiek terecht. Door zijn affiniteit met documentaire fotografie maakte hij sport-, human interest- en feature reportages voor diverse kranten.
Vanaf 1984 werkte hij voornamelijk voor tijdschriften en fotografeerde o.a. de ontwikkelingen in de Heineken-ontvoering voor weekblad 'Panorama' van uitgeverij Spaarnestad. Samen met misdaadverslaggevers Hendrik-Jan Korterink en Peter R. de Vries reisde hij in 1986 de ontvoerders achterna. Met reisjournalist Wout Batenburg reisde hij de wereld over om, in opdracht van redakties, reportages te maken voor Spaarnestad/VNU.

Eind jaren tachtig raakten reclamebureaus geïnteresseerd in zijn werk en startte hij in 1989 een fotostudio in Rosmalen. Hij fotografeerde campagnes voor o.a. Philips, McDonalds, O’Neill, Organon en Essilor. Daarnaast zat hij in creatieve 'denktanks' voor het ontwikkelen van nieuwe bladen en magazines van uitgeverij Spaarnestad/VNU in Haarlem. Na de vrijlating van Nelson Mandela in 1990, maakte hij in Zuid-Afrika zijn eerste reisreportage voor het blad ‘Reizen' van de ANWB. In de jaren erna reisde hij voor de uitgeverij van de ANWB door USA, Midden- en Zuid-Amerika, Canada, Nieuw-Zeeland, Sri Lanka, Polynesische- en Caribische eilanden en diverse landen en steden in Europa. Bekend zijn de stadsportretten van Istanbul, Johannesburg & Soweto, Barcelona, Buenos Aires, New York en Los Angeles. 

De analoge films heeft hij medio jaren negentig verruild voor digitale censoren met 'bits & bites' en heeft de donkere kamer plaats gemaakt voor een dikke Mac. Nog steeds is hij actief en fotografeert bij voorkeur binnen disciplines van de visuele communicatie. Regelmatig geeft hij gastcolleges op scholen en opleidingen. Verzorgt workshops voor fotografie-liefhebbers en geeft hij lezingen bij fotoclubs. Daarnaast adviseert hij bedrijven bij hun visuele communicatie in nieuwe media.

REFERENCIES

 Abn Amro Den Bosch
NDU Red. Algemeen Dablad
Akzo Nobel/Organon Oss
ANWB Uitgeverij Red. Reizen
AUDI/vd Udenhout
B BRAUN Oss
TV programma Broadcast Business
Provincie Noord Brabant
BeachHead v/h Reklameteam Verhoeven
Extra PK / Communicatie Patrick Kolijn
Freestyle Kappers/Coiffure Award
Gem. 's-Hertogenbosch
Gorree Concepts Breda
Herbertsgroep Oss
Janssen & de Jong Roermond
Lensvelt Den Bosch
Uitg. Spaarnestad/VNU Libelle
Maassen & Partners
Gemeente Maasdonk
Mars Veghel
Mac Donalds Amsterdam
MSD/Organon Oss
Uitg. Spaarnestad/VNU Red. Ouders van Nu
OAD Reizen Holten
Uitg. Spaarnestad/VNU Red. Panorama
Philips Eindhoven
Uitgeverij Sanoma
Riemersma Leasing
TOP Verhuizers/Harrie van Erp Oss
Transavia Schiphol
Vanga Europe Oss
Woonregisseurs Makelaars
Your Claim Den Bosch