Jan Suijs begon al op jonge leeftijd met fotografie. Na de vakopleiding aan fotoacademie in Den Haag kwam hij in 1975 tijdens de gijzeling in het Indonesisch consulaat en de treinkaping bij Wijster in de fotojournalistiek terecht. Door zijn affiniteit met documentaire fotografie maakte hij sport-, human interest- en feature reportages voor diverse kranten.
Vanaf 1984 werkte hij voornamelijk voor tijdschriften en fotografeerde o.a. de ontwikkelingen in de Heineken-ontvoering voor weekblad 'Panorama' van uitgeverij Spaarnestad. Samen met misdaadverslaggevers Peter R. de Vries en Hendrik-Jan Korterink en reisde hij in 1986 de ontvoerders achterna.
Met reisjournalist Wout Batenburg reisde hij de wereld over om, in opdracht van redacties, reportages te maken voor Sanoma. (Toen Spaarnestad/VNU.)
Eind jaren tachtig raakten reclamebureaus geïnteresseerd in zijn werk en startte hij in 1989 een fotostudio in Rosmalen. Hij fotografeerde campagnes voor o.a. Philips, McDonalds, O’Neill, Organon en Essilor. Daarnaast zat hij in creatieve 'denktanks' voor het ontwikkelen van nieuwe bladen en magazines van uitgeverij Spaarnestad/VNU in Haarlem. Na de vrijlating van Nelson Mandela in 1990, maakte hij in Zuid-Afrika zijn eerste reisreportage voor het blad ‘Reizen' van de ANWB. In de jaren erna reisde hij voor de uitgeverij van de ANWB door USA, Midden- en Zuid-Amerika, Canada, Nieuw-Zeeland, Sri Lanka, Polynesische- en Caribische eilanden en diverse landen en steden in Europa. Bekend zijn de stadsportretten van Istanbul, Johannesburg & Soweto, Barcelona, Buenos Aires, New York en Los Angeles.
De analoge films heeft hij medio jaren negentig verruild voor digitale censoren met 'bits & bites' en heeft de donkere kamer plaats gemaakt voor een dikke Mac. Nog steeds is hij actief en fotografeert bij voorkeur binnen disciplines van de visuele communicatie. Regelmatig geeft hij gastcolleges op scholen en opleidingen. Verzorgt workshops voor fotografie-liefhebbers en geeft hij lezingen bij fotoclubs. Daarnaast adviseert hij bedrijven bij hun visuele communicatie in nieuwe media.